Beyond the Tropics. Foto 1
 
Beyond the Tropics
Colectiva
Clausurada el 4 de Junio
Museu d´Història de Catalunya
web: www.es.mhcat.cat

L’exposició Beyond the Tropics presenta el treball resultant de dotze artistes que, des de geografies diferents, reflexionen sobre les diferències socials produïdes per les desigualtats econòmiques. El projecte és el resultat que, a tall de conclusió, sorgeix de les exposicions Hic et Nunc: sobre paradoxes democràtiques (presentada en el marc de LOOP 2013 a la Fundació Tàpies) i Ibi et Nunc: sobre paradoxes democràtiques, presentada en el marc de LOOP 2014 a Fabra i Coats).

L’exposició presenta treballs i artistes nous, atenent a l’evolució d’alguns dels plantejaments inicials. És per aquest motiu que Beyond the Tropics és pensada com una acció discursiva, possible només després d’haver mostrat, intercanviat i ampliat mirades i reflexions.

Els dotze treballs presentats, de la mateixa manera que els anteriors, proposen i denuncien de forma clara i directa. Fan ús de la seva essència política per fer denúncia mitjançant la seva pràctica artística. Com molt bé recull Ivan de la Nuez en el seu llibre Inundaciones. Del Muro a Guantánamo: invasiones artísticas en las fronteras políticas, l’art pren la paraula i esdevé plataforma des de la qual es poden apropar diferents veus: “Com que la política està cada vegada més allunyada de la vida, l’art polític més recent assumeix, llavors, el deure d’apropar- s’hi per qualsevol camí. L’art amb la vida.”

Tots els artistes pertanyen i viuen a països reconeguts en democràcia però, tal com sabem, aquest estat no és garantia de cap benestar o dret fonamental.

La mostra acull artistes d’origen espanyol i llatinoamericà, i tal com mostren els seus treballs, es constata com els paral·lelismes entre geografies diferents són les diferències existents entre les seves classes econòmiques. Les qüestions socials o culturals queden relegades a un segon pla. Allò que preval és sempre en defensa de la riquesa d’una minoria i de l’aglutinació del poder en petites esferes.

El projecte

Beyond the tropics és un projecte comissarial que acull una selecció de dotze obres audiovisuals d’alguns dels artistes que han conformat els projectes Hic et Nunc: sobre paradoxes democràtiques i Ibi et Nunc: sobre paradoxes democràtiques, i d’alguns altres que s’han anat sumant al projecte.

L’exposició que es presenta és el resultat d’una llarga itinerància pel continent americà (Equador, Estats Units, Mèxic, República Dominicana, Paraguai i Guatemala) i proposa una reflexió al voltant de la situació de crisi i fragilitat socioeconòmica que viuen alguns països que conformen el continent europeu i americà.

El projecte va néixer a Barcelona el maig de 2013, en el marc del festival de videoart Loop Barcelona i sota el títol Hic Et Nunc (aquí i ara), i acollia el treball audiovisual de dotze artistes espanyols: Daniel G. Andújar, Avelino Sala, Jorge García, Jordi Colomer, María Cañas, Pelayo Varela, Núria Güell, Eugenio Ampudia, Chus García-Fraile, Mateo Maté i el col·lectiu PSJM.

El fil conceptual d’aquest primer estadi del projecte proposava una reflexió a propòsit de la crisi econòmica, política i social que caracteritzava especialment Estats Units i Europa. A més, qüestionava la legitimitat del terme democràcia. Arran de tot plegat es va portar a terme una selecció de treballs que permetien dilucidar com l’art actua com a acció simbòlica de resistència davant dels desgreuges que caracteritzen la nostra societat.

Des del moment en què, juntament amb l’AECID i Loop Barcelona, es va plantejar la possibilitat d’itinerar l’exposició pel continent americà, especialment a través de països que conformen Amèrica del Sud, es va voler obrir la proposta curatorial a mirades d’altres geografies amb l’objectiu de compartir el diàleg que constitueix el projecte des de la seva fundació.

Al llarg de la intinerància s’hi han anat sumant treballs d’artistes llatinoamericans a fi de proposar i ampliar la reflexió. En cadascun dels indrets en els quals es va portar Hic et Nunc, es van convidar artistes locals a col·laborar amb el projecte, ja fos involucrant-se en l’exposició a temps real o bé mantenint un diàleg viu, durant i després de l’esdeveniment. De tot pelgat va sorgir Ibi et Nunc.

El resultat d’Ibi et Nunc: sobre paradoxes democràtiques presentava dotze propostes noves, des del continent llatinoamericà, que permetien analitzar la situació socioeconòmica europea a través dels treballs de Patricio Palomeque, Maria José Argenzio, Tomás Ochoa, Gina Arizpe, Jorge Méndez Blake, Regina José Galindo, Iván Candeo, Monika Bravo, Ximena Labra, Adrian Melis, Pedro Barrail i Wilfredo Prieto.

Beyond the Tropics permet tirar endavant aquesta reflexió inicial a partir de la sensibilitat de Núria Güell, Avelino Sala, Isabel Rocamora, Jorge García, Patricio Palomeque, PSJM, Daniela Ortiz, Joaquin Segura, Iván Candeo, Tomás Ochoa, Eugenio Ampudia i Andrea Mármol, els quals, tot i partir d’altres coordenades geogràfiques i històriques, s’apropen a la situació actual aportant una lectura que obre nous interrogants i permet reconèixer errors nous: esquerdes del sistema que trobem a un i altre costat de l’oceà Atlàntic. És per això que en aquesta ocasió s’uneixen artistes de tots dos continents i eliminen les fronteres que només imposen les decisions polítiques i econòmiques.

La mostra és, d’alguna manera, la conclusió dels dos projectes anteriors, una conclusió que permet parlar d’algunes similituds intercontinentals si atenem a la situació en què es troba el poder, i alhora permet que continuem qüestionant-nos on i quan es pot parlar de democràcia.

Si bé per una banda, arran de la globalització i de la dificultat d’escapar del capitalisme, moltes de les problemàtiques són compartides i ens condueixen a situacions en les quals alguns dels mals endèmics que caracteritzen occident en algun moment han estat imposats en alguns països llatinoamericans, per altra banda trobem la necessitat de parlar de les diferències culturals i d’accions polítiques de repercussió desigual.

A banda d’això el treball dels artistes que presentem denuncia algunes pràctiques portades a terme a Europa, pràctiques que traeixen de forma agressiva i grotesca alguns dels pilars fundacionals en relació als drets humans.

Una espècie de ‘saber fer’ occidental (òbviament erroni i eurocentrista) ha estat transportat a d’altres latituds sense atendre identitats, cultures i contextos aliens.

Es comparteix un ressentiment generalitzat que, cada cop amb més força, dóna visibilitat a l’abisme existent entre polítics i ciutadans, entre política —segurament mal entesa— i vida, que és indiscutiblement política.

És per això que juntament amb centenars de manifestacions socials de diversa índole trobem dotzenes de manifestacions artístiques que prenen posició i reivindiquen justícia i veritat mitjançant un discurs visual.

A Beyond the Tropics l’objetiu és comú. Latituds i meridians queden enrere. La voluntat és la de compartir i convidar altres contextos que, des de les seves latituds i històries, analitzin la situació actual sota un prisma nou. Una situació que ens és familiar a tots, una precisió que necessita el que li és propi perquè el que és universal pugui ser desvetllat.

Amb aquesta exposició es pretén, altra vegada, establir un vincle amb el públic convidant-lo a participar mitjançant el seu apropament i diàleg en relació amb les temàtiques exposades. El projecte legitima la necessitat de múltiples punts de vista per establir el nexe d’unió imprescindible per debatre sense complexos.

Els dotze treballs presentats, de la mateixa manera que els anteriors, proposen i denuncien de forma clara i directa. Fan ús de la seva essència política per fer denúncia mitjançant la seva pràctica artística. Com molt bé recull Ivan de la Nuez en el seu llibre Inundaciones. Del Muro a Guantánamo: invasiones artísticas en las fronteras políticas, l’art pren la paraula i esdevé plataforma des de la qual es poden apropar diferents veus: “Com que la política està cada vegada més allunyada de la vida, l’art polític més recent assumeix, llavors, el deure d’apropar- s’hi per qualsevol camí. L’art amb la vida.”

En aquesta segona volta del projecte s’hi ha sumat la mirada d’Alex Brahim, curador i crític d’art colombià, amb la voluntat d’incorporar un testimoni que analitza la situació actual des d’un posicionament que permet parlar amb coneixement de causa d’aquell allà i aquí a partir del llenguatge verbal.

El nucli del projecte és, per tant, saber-se en un espai comú des del qual s’assumeixen les diferències i es reafirmen drets i necessitats. Un espai que sabem que es troba al llindar, al límit del que pot ser permès. Un estadi a què ens han abocat els abusos provocats pel poder, el demos, i al qual el cratos, el poble, respon amb reflexió, crítica i acció.

Pràctica política en el sentit més ampli de la paraula. Pràctica que ens apropa al retorn del concepte democràcia. En aquest cas, des del llenguatge artístic de Núria Güell, Avelino Sala, Isabel Rocamora, Jorge García, Patricio Palomeque, PSJM, Daniela Ortiz, Joaquin Segura, Iván Candeo, Tomás Ochoa, Eugenio Ampudia i Andrea Mármol.

Més informació:

Comissària: Imma Prieto

Artistes: Eugenio Ampudia, Iván Candeo, Jorge García, Núria Güell, Andrea Mármol, Tomás Ochoa, Patricio Palomeque, PSJM, Isabel Rocamora, Avelino Sala, Joaquín Segura

 en Facebook esta exposición comparte en Twitter esta exposición   Como llegar

foto usuario
Iniciar sesión   |   Registrarse
  • Añade esta expo a tus favoritos
  • Envia este enlace a un amigo
Ver mis favoritos
Elige el idioma de la página
MUSAC Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León
Museo San Telmo
Museo Lázaro Galdiano
 

  TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO  
La vaga de la Canadenca (1919-2019)
La vaga de la Canadenca (1919-2019)
Hasta el 19 de abril de 2020

La vaga de La Canadenca és un d´aquells esdeveniments que queden en la memòria col·lectiva com la representació d´un gran triomf. La conquesta de la jornada de 8 hores és un símbol dels drets laborals aconseguits per la classe obrera.  [ver+]
  
Alec Wainman
Alec Wainman
Més enllà de les trinxeres (1936-1939)
Clausurada el 3 de noviembre de 2019

El 31/8/1936, Alec Wainman (1913-1989) va arribar a la República espanyola com a voluntari de la Unitat Mèdica Britànica. Acompanyat per la seva fidel companya, una càmera Leica, va fotografiar tot el que passà al seu voltant durant dos anys...  [ver+]
  
Moda i modistes. Col·leccióAntoni de Montpalau
Moda i modistes. Col·leccióAntoni de Montpalau
Clausurada el 13 de octubre de 2019

Aquesta exposició és fruit de la col·laboració entre el Museu d´Història de Catalunya i la Fundació Antoni de Montpalau per posar en valor el treball de les modistes al llarg del segle XX.  [ver+]
  
Les bugaderes: eines i ofici
Les bugaderes: eines i ofici
Clausurada el 31 de julio de 2019

El Museu d´Història de Catalunya exposa, de forma temporal, una selecció de peces de la col·lecció relacionades amb el món de les bugaderes.  [ver+]
  
L´art de la ciència. Jordi Sabater Pi
L´art de la ciència. Jordi Sabater Pi
x hcr
Clausurada el 19 de mayo de 2019

En aquesta exposició volem descobrir el Sabater artista, dibuixant, fotògraf, observador del detall; Jordi Sabater apuntava en les seves llibretes, de manera incansable, apunts anatòmics, mesures, colors, retrats, tatuatges, expressions.  [ver+]
  
Catalunya, terra cooperativa
Catalunya, terra cooperativa
Clausurada el 17 de febrero de 2019

L´exposició vol recopilar i fer visible les experiències de la cooperació, unes pràctiques de notable impacte socioeconòmic, territorial i cultural, amb una presència constant i rellevant fins els nostres dies.  [ver+]
  
Desconstruint La Model
Desconstruint La Model
Clausurada el 17 de enero de 2019

Desconstruint La Model explica els darrers dies del Centre Penitenciari d´Homes de Barcelona a partir de les imatges que la fotògrafa Duaita Prats va realitzar durant les tres visites que hi va fer el 2017.  [ver+]
  
Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra
Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra
Clausurada el 18 de noviembre de 2018

El museu detalla amb aquesta exposició les diverses vessants de l´impacte que el conflicte va provocar a casa nostra, així com el record i les memòries plurals que han perviscut  [ver+]
  
El farcell de la postguerra
El farcell de la postguerra
Quan la gana aguditza l´enginy
Clausurada el 14 de octubre de 2018

L´exposició El farcell de postguerra vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país.  [ver+]
  
Verdaguer Segrestat
Verdaguer Segrestat
La utilització del mite durant el franquisme
Clausurada el 20 de mayo de 2018

L´exposició abraça el període que va de la Segona República a l´inici de la Transició (1931-1977) i a través d´una recerca exhaustiva d´articles periodístics, imatges, enregistraments, mostra com el poeta va ser instrumentalitzat pel franquisme.  [ver+]
  
Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya
Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya
Clausurada el 15 de abril de 2018

El fil conductor de l´exposició és la seva pròpia biografia, de manera que en el recorregut es pot apreciar com es perfilen i combinen les diferents facetes al llarg del complex, i alhora dramàtic, període històric que va viure...  [ver+]
  
Els plaers de mirar
Els plaers de mirar
Tresors del fons bibliogràfic de la Universitat de Barcelona
Clausurada el 25 de febrero de 2018

Els plaers de mirar és un espai per delectar-se en la contemplació de llibres antics i entrar, així, en el món poc conegut del que durant molts segles va ser el màxim vehicle del saber: el llibre.  [ver+]
  
Torxa olímpica de BCN´92
Torxa olímpica de BCN´92
Clausurada el 28 de enero de 2018

Les Olimpíades de Barcelona van suposar, sens dubte, el catalitzador principal de la transformació urbanística de la ciutat de Barcelona, i també van representar un dels estímuls més importants per impulsar la ciutat a l´esfera internacional.  [ver+]
  
Banderes i signes identitaris de la Guerra Civil
Banderes i signes identitaris de la Guerra Civil
Clausurada el 30 de octubre de 2017

Les dues banderes que mostrem formen part d´un total de sis que el Museu d´Història de Catalunya va adquirir l´any 2009.  [ver+]
  
Toni Vidal retrata la cultura catalana dels setanta
Toni Vidal retrata la cultura catalana dels setanta
Clausurada el 1 de octubre de 2017

El resultat és una extraordinària col·lecció de fotografies en blanc i negre i en color que són el testimoni del miracle català dels anys seixanta...  [ver+]
  
Templers. Guerra i religió a l´Europa de les Croades
Templers. Guerra i religió a l´Europa de les Croades
Clausurada el 23 de julio de 2017

La mostra esdevé la primera gran exposició a Catalunya dedicada a conèixer d`una manera rigorosa i atractiva qui eren realment els templers, endinsant els visitants en un episodi tan apassionant de la història mundial com van ser les Croades.  [ver+]
  
Dones: ficcions i realitats
Dones: ficcions i realitats
Clausurada el 28 de mayo de 2017

La mostra proposa un itinerari per alguns dels moments més emblemàtics, des de la postguerra fins a l´actualitat...  [ver+]
  
Fu la Spagna!
Fu la Spagna!
La mirada feixista sobre la Guerra Civil Espanyola
Clausurada el 19 de febrero de 2017

En ocasió del 80è aniversari de l´inici del conflicte, aquesta exposició mostra, juntes per primera vegada, imatges de la més diversa procedència de com va ser representada la intervenció des de la Itàlia feixista.  [ver+]
  
Del Marroc i de Catalunya
Del Marroc i de Catalunya
Memòria viva entre emigració i arrelament
Clausurada el 19 de febrero de 2017

Actualment, prop de tres-centes mil persones d´arrels marroquino-catalanes viuen a Catalunya, i una cinquena part d´elles ja han nascut en aquesta terra.  [ver+]
  
L´aventura d'aquell jove reporter belga al Tibet
L´aventura d'aquell jove reporter belga al Tibet
Clausurada el 9 de octubre de 2016

El 3 de juny de 1950, una expedició francesa encapçalada per Maurice Herzog va assolir l´Annapurna, el primer cim de més de 8.000 metres conquerit per l´home. L´èpica ascensió va inspirar a Hergé a l´hora de crear Tintín al Tibet,  [ver+]
  
Beyond the Tropics
Beyond the Tropics
Colectiva
Clausurada el 4 de junio de 2016

L´exposició Beyond the Tropics presenta el treball resultant de dotze artistes que, des de geografies diferents, reflexionen sobre les diferències socials produïdes per les desigualtats econòmiques.  [ver+]
  
¿Te amo? Una historia del amor y el matrimonio
¿Te amo? Una historia del amor y el matrimonio
Clausurada el 22 de mayo de 2016

La exposición repasa los principales cambios que se han dado en el matrimonio y en las maneras de amarse a lo largo del tiempo, desde la época clásica hasta la actualidad.  [ver+]
  
Festes de foc al Pirineu
Festes de foc al Pirineu
Clausurada el 14 de febrero de 2016

Cada any, coincidint amb la celebració del solstici d´estiu, a bona part dels pobles del Pirineu s´hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons.  [ver+]
  
Bandera estelada
Bandera estelada
Clausurada el 11 de enero de 2016

L´11 de setembre de 1915, davant de l´estàtua de Casanova, la Unió Catalanista va lliurar aquesta estelada als voluntaris catalans que havien anat a combatre en el primer gran conflicte mundial del segle.  [ver+]
  
El tiempo de los almogávares. La crónica de Ramon Muntaner
El tiempo de los almogávares. La crónica de Ramon Muntaner
Clausurada el 23 de noviembre de 2015

Una evocación de la época en que la Corona de Aragón era una potencia mediterránea, siguiendo el hilo conductor de la crónica escrita por el aventurero catalán Ramon Muntaner (1265-1336).  [ver+]
  
Francesc Boix
Francesc Boix
Más allá de Mauthausen
Clausurada el 18 de octubre de 2015

El apasionante testimonio del fotógrafo catalán que sobrevivió al internamiento en el campo nazi de Mauthausen y retrató la liberación.  [ver+]
  
Fugint de l'holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial
Fugint de l'holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial
Vides silenciades
Clausurada el 18 de octubre de 2015

A partir de la història de vida d´una desena de famílies jueves, l´exposició s'endinsa en aquest episodi tant desconegut del nostre passat recent en què Catalunya esdevingué terra de llibertat per a milers d´homes i dones que fugien de la barbàrie...  [ver+]
  
Hospital del Mar: 100 años con el latido de Barcelona
Hospital del Mar: 100 años con el latido de Barcelona
Clausurada el 14 de julio de 2015

El Hospital del Mar nació en noviembre de 1914 en unos pabellones provisionales para hacer frente a una epidemia de fiebre tifoidea que asolaba Barcelona.  [ver+]
  
"Retrat d´Enric Prat de la Riba " d´Ismael Smith
Clausurada el 3 de mayo de 2015

El retrat d?Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1917), és una escultura realitzada per l?artista Ismael Smith el 1917, any de la mort del polític.  [ver+]
  
CCOO: 50 años de historia de Cataluña
CCOO: 50 años de historia de Cataluña
Clausurada el 3 de mayo de 2015

El sindicato CCOO conmemora el 50 aniversario de su fundación, el 20 de noviembre de 1964.  [ver+]
  
El Once de Septiembre de 1714
El Once de Septiembre de 1714
Clausurada el 15 de febrero de 2015

Con motivo de la conmemoración del Tricentenario, el Museu d?Història de Catalunya expone una de las obras más emblemáticas de la iconografía de los hechos acaecidos el 11 de septiembre, El Once de Septiembre de 1714.  [ver+]
  
300 onces de septiembre. 1714-2014
300 onces de septiembre. 1714-2014
Clausurada el 28 de septiembre de 2014

¿Por qué conmemoramos el 11 de septiembre? ¿Por qué se dice que celebramos una derrota?  [ver+]
  


Inicio » Mapa de museos y exposiciones » Cataluña / Catalunya » Barcelona » Barcelona » Museu d´Història de Catalunya » Beyond the Tropics » exposición Nº 16074