Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017. Foto 1
 
Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017

Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017 és una exposició produïda amb motiu de l’edició de l’arxiu textual de l’artista en quatre volums, publicats per la Fundació Ars amb la col·laboració del museu.

L’any 2015 les dues entitats van iniciar la col·laboració per a l’estudi, la investigació i la difusió dels escrits de Fina Miralles. Durant aquests anys s’han transcrit tots els documents escrits per l’artista que hi ha dipositats al MAS i a la Fundació Ars i la historiadora, Maia Creus, n’ha fet una lectura crítica basada en quatre perspectives que donen lloc a quatre mirades a l’entorn dels textos i de l’obra visual de Fina Miralles.

L’exposició, comissariada també per Maia Creus, desplega l’univers textual i visual de Fina Miralles amb la presentació de la major part de l’arxiu de textos acompanyats d’una selecció de documents originals i d’obres de la col·lecció del museu, recreant l’escenari de recerca que ha donant lloc a l’edició dels textos de l’artista.

Aplega els escrits originals de Fina Miralles que conserven tant el museu com la Fundació Ars, així com quaderns d’obra, una selecció d’obra sobre paper i pintura. Igualment, mostra una selecció de textos, escrits però també llegits per la mateixa artista. Paraula i traç expliquen l’univers creatiu de Fina Miralles.

Al voltant de l’exposició i edició Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017, s’han organitzat un seguit d’activitats comptant amb la col·laboració de l’Estruch. Fàbrica de creació de les arts en viu, l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, l’IES Vallès, l’Associació de dansa contemporània de Sabadell, ESDI, el Màster de recerca en educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Facultat d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i el Màster en estudis de la diferència sexual de DUODA.

  • Activitats:

-              Diumenge 4 de març, a les 12h: visita guiada a l’exposició a càrrec de Maia Creus, comissària de l’exposició.  

-              Dissabte 7 i 14 d’abril, a les 11h: Donar cos a les paraules, taller d’immersió en l’escriptura de Fina Miralles, a cura de Maia Creus, Assumpta Bassas i Judit Vidiella. Gratuït. Places limitades, prèvia inscripció.

-              Dissabte 28 d’abril, a les 18.30h: Oferir paraules, performance col·lectiva, A l’Estruch. Fàbrica de creació de les arts en viu, Sala 1. Gratuït. Places limitades, prèvia inscripció.

  • Un sol arxiu textual en quatre volums

Cada un dels documents escrits, llibretes i dietaris que configuren el corpus textual de Fina Miralles respon a una escriptura de la immediatesa sovint escrita, en primera instància, per no ser publicada. Això explica el fet que en una mateixa llibreta s’hi apleguin, sense un sistema ordenador, el relat líric, a vegades èpic, el diàleg, la cançó, la faula, el conte o l’aforisme, així com el relat autobiogràfic, el text de reflexió de caire filosòfic i estètic, o la transcripció inspirada d’experiències d’unitat amb la natura o en relació directa amb els móns subtils de l’esperit. L’edició d’aquests textos proposa quatre mirades transversals presentades en quatre volums.

1. La vida, la llavor, la flor, el fruit

El volum 1 aplega els textos que tenen a veure amb la seqüència i el flux de l’autobiografia. Moments d’escriptura que sorgeixen en el temps present de l’experiència vivent. Però també d’escriptura feta en el temps del record, de la memòria, que és el temps de la narració com a pràctica de consciència i significació.

2. Sento el so de l’arrel, la soca, l’arbre

El volum 2 posa en relació aquells textos que parlen de la casa, la natura, el paisatge i de l’obra d’art com a formes d’arrelament i de pertinença. Escriptura, doncs, de relació i de vincle. De retorn simbòlic a casa fent-ne el centre del món des del recolliment. Correspondència entre microcosmos interior i Cosmos.

3. Passatge de la LLUM. Déu a la terra, el Cel a la terra

El volum 3 aplega l’escriptura que parla del cos i de l’ànima com una sola cosa. Textos que posen en relació allò corpori, material, amb allò espiritual. Una escriptura que a vegades voreja l’experiència del sagrat i convoca allò diví que hi ha en l’humà. Textos que fan baixar Déu a la terra perquè ens faci companyia i per pensar allò intel·ligible, allò ocult, allò infinit.

4. L’amor és la gran força

El volum 4 recull l’escriptura que celebra la gran força transformadora de l’amor que és, en primer lloc, reconeixement i agraïment i, en segon lloc, camí de llibertat. Textos que convoquen l’ordre simbòlic del llenguatge. Llengua materna, llengua d’origen que ensenya la relació entre les paraules i les coses, i també, una manera d’entendre el món.

Els quatre volums, de 21,5 x 15,5cm i més de 200 pàgines cadascun, es presenten dins d’una caixa contenidora folrada amb paper Imitlin.

  • El fons Fina Miralles del MAS. Obra i paraula

El de novembre de 1999, el MAS va acceptar la donació d’un conjunt d’obres d’art (dibuixos, pintures, projectes, llibretes i àlbums), documentació i bibliografia diversa (retalls de premsa, arxiu fotogràfic, catàlegs, etc.) de Fina Miralles, que en termes generals configuren la seva trajectòria artística. D’aquesta manera, el museu es convertia en el centre de referència per a l’estudi i la difusió d’una de les artistes més destacades de l’art contemporani català i internacional.

Des d’aquell moment el MAS va assumir l’objectiu de treballar per donar a conèixer el fons de Fina Miralles des de l’àmbit local, produint mostres individuals o col·lectives i activitats, però també proposant iniciatives, facilitant les recerques i oferint el fons de l’artista a tots els historiadors i a totes les entitats públiques o privades que portin a terme projectes de qualitat i interès.

Els treballs de documentació i de recerca sobre tot aquest fons han posat de manifest que la trajectòria de Fina Miralles destaca més enllà del període conceptual de la dècada dels setanta pel qual és àmpliament reconeguda. Aviat es va posar de manifest que la paraula destacava vigorosament en els seus textos, que trobem tant en desenes de llibretes i dietaris i en fulls solts datats i signats, iniciats a finals dels anys vuitanta fins a finals dels noranta, com també en els llibres i poemaris editats i publicats o formant part de la seva obra artística. Parlem de quasi cinc dècades d’escriptura, en bona part inèdita, que per primer cop s’han estudiat i es reprodueixen en les publicacions que avui es presenten.

 en Facebook esta exposición comparte en Twitter esta exposición   Como llegar

foto usuario
Iniciar sesión   |   Registrarse
  • Añade esta expo a tus favoritos
  • Envia este enlace a un amigo
Ver mis favoritos
Elige el idioma de la página
MUSAC Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León
Museo San Telmo
Museo Lázaro Galdiano
 

  TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO  
Montse Mármol
Montse Mármol
Sexo y familia
Clausurada el 10 de julio de 2019

Una lectura subjetiva del proceso por el que pasamos las mujeres cuando decidimos ser madres y como, muy a menudo, este nos obliga a vivir la sexualidad de una forma concreta. Dictada, impuesta y artificial en la mayoría de los casos.  [ver+]
  
In amicorum. Lluís Clapés (1945-2018)
In amicorum. Lluís Clapés (1945-2018)
Clausurada el 16 de febrero de 2019

El MUSEU D?ART DE SABADELL presenta obres fruit d?una vessant del treball de Lluís Clapés, que és la seva col·laboració amb altres artistes, amb altres llenguatges expressius, que enriquien i complementaven la seva creació ceràmica.  [ver+]
  
Imatges a l´ombra del temps : la fàbrica
Imatges a l´ombra del temps : la fàbrica
Clausurada el 27 de enero de 2019

Imatges a l´ombra del temps : la fàbrica es una videoinstal·lació que forma part de la sèrie de quinze videoinstal·lacions amb el títol general de Vallès: fabricar passats, fabricar presents.  [ver+]
  
1918: Guerra. Tradició. Futur
1918: Guerra. Tradició. Futur
Clausurada el 7 de diciembre de 2018

L´exposició es dividirà en tres blocs, la Guerra, la Tradició i el Futur, per tal d´analitzar l´armistici des de tres punts de vista diferents.  [ver+]
  
Dibuixant Sabadell
Dibuixant Sabadell
Del plein air a l´urban sketching
Clausurada el 8 de julio de 2018

L´objectiu d´aquesta exposició és mostrar dos fenòmens amb cent anys de diferència que tenen en comú el fet social de pintar o dibuixar en grup a l'aire lliure, fora de l´estudi de l´artista.  [ver+]
  
Sabadell Obert 17/18
Sabadell Obert 17/18
Col.lectiva
Clausurada el 8 de julio de 2018

Sabadell Obert és un instrument per donar suport a les pràctiques artístiques contemporànies i multidisciplinars a la nostra ciutat. Al final de cada temporada, els projectes seleccionats es mostren al Museu en forma d´exposició col.lectiva.  [ver+]
  
Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017
Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017
Clausurada el 29 de abril de 2018

Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017 és una exposició produïda amb motiu de l´edició de l´arxiu textual de l´artista en quatre volums, publicats per la Fundació Ars amb la col·laboració del museu.  [ver+]
  
Magem Incandescent
Magem Incandescent
Clausurada el 21 de enero de 2018

Josep Maria Magem (Sabadell el 1941- 2017) ha estat des de principis dels anys 1960, un decorador, que va evolucionar cap a l´interiorisme i el disseny industrial en un context incipient d´aquesta disciplina.  [ver+]
  
Immersos en les dades
Immersos en les dades
Clausurada el 16 de julio de 2017

"Immersos en les dades» és una adaptació de la Diputació de Barcelona del projecte "Big Bang Data" produïda pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), sota el comissariat d´Olga Subirós i José Luis de Vicente .  [ver+]
  
Josep Gerona
Josep Gerona
Per Paul, per Robert i per Maria
Clausurada el 7 de mayo de 2017

La mostra de pintures i dibuixos que ara us presento suposa la represa de la meva activitat pictòrica després del parèntesi de sis anys provocat pel dol per la meva filla Maria.  [ver+]
  
Logicofobistes 1936.
Logicofobistes 1936.
El surrealisme com a revolució de l´esperit
Clausurada el 23 de abril de 2017

L´exposició pretén evocar la mostra Logicofobista que va tenir lloc a la Llibreria Catalònia l´any 1936, just abans de l´esclat de la guerra civil.  [ver+]
  
La emoción del Gesto
La emoción del Gesto
Joaquim Montserrat
Clausurada el 29 de enero de 2017

La muestra presenta por primera vez un recorrido por la trayectoria vital y artística de uno de los artistas más representativos de las vanguardias pictóricas en Sabadell.  [ver+]
  
Bestiari de Joan Oliver, Pere Quart
Bestiari de Joan Oliver, Pere Quart
Clausurada el 17 de julio de 2016

El Museu d´Art de Sabadell homenatja la publicació Bestiari de Joan Oliver, Pere Quart, en el marc del programa d´activitats que la nostra ciutat li està dedicant en el trentè aniversari de la seva mort.  [ver+]
  
Sabadell Obert 15/16
Sabadell Obert 15/16
Clausurada el 17 de julio de 2016

Sabadell Obert és un instrument per donar suport a les pràctiques artístiques contemporànies i multidisciplinars a la nostra ciutat.  [ver+]
  
Sanctuarium. Visions del taller de l´Artista
Sanctuarium. Visions del taller de l´Artista
Col.lecció de Plàcid Garcia-Planas
Clausurada el 29 de mayo de 2016

Quasi 130 anys després que l´obra fos pintada proposem un diàleg entre el temps passat i el present, un viatge per l´espai privat de l´artista, en l´art, en definitiva.  [ver+]
  
Werens. Art Urbà
Werens. Art Urbà
Singulars propis artistes sabadellencs contemporanis
Clausurada el 31 de enero de 2016

Aquesta vegada el protagonista és un dels pioners del graffiti a Sabadell: Werens, Ramon Puig, qui porta gairebé tres dècades omplint de color i de controvèrsia els carrers de la nostra ciutat.  [ver+]
  
JOSEP SOBRADO
JOSEP SOBRADO
A CAVALL DE DOS SEGLES. Cicle Arts Sabadell
Clausurada el 12 de julio de 2015

L´exposició forma part del cicle Arts Sabadell que es va iniciar l´any 2011 amb l´exposició sobre Jordi Roca i que té per objectiu donar a conèixer artistes de la ciutat amb una carrera consolidada.  [ver+]
  
SABADELL OBERT 14/15
SABADELL OBERT 14/15
Clausurada el 12 de julio de 2015

Sabadell Obert es el títol del projecte de residències de treball i d´exposició endegat per la NauEstruch de la Fàbrica de Creació d'Arts en Viu L'Estruch i el Museu d´Art de Sabadell l´any 2012; específicament orientat al foment del teixit artístic  [ver+]
  


Inicio » Mapa de museos y exposiciones » Cataluña / Catalunya » Barcelona » Sabadell » Museu d´Art Sabadell » Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017 » exposición Nº 34063