Un fons d’art extraordinari sota una nova llum
A partir del mes de gener de 2018 la nova presentació de la col·lecció d’Art del Renai-xement i barroc del Museu Nacional permet descobrir sota una nova llum unes 250 obres, entre pintures, estampes i dibuixos, escultures i arts decoratives, a més d’un fons bibliogràfic, que són una selecció de la col·lecció de 1.400 obres d’aquest període que posseeix el museu. Amb aquesta nova presentació creix el nombre d’autors i obres exposades, que pas-sen de 130 a 250, i creix l’espai que les acull, en total 1.313 m2.
Una col·lecció a descobrir: obres inèdites, nous dipòsits i noves atribucions
La nova presentació de la col·lecció d’art del Renaixement i el barroc abasta els se-gles xvi, xvii i xviii i arriba fins a inicis del xix, un període de més de 300 anys. El Mu-seu Nacional ha portat a terme una revisió en profunditat de la col·lecció i treu a la llum les darreres investigacions. Es presenten obres inèdites, un grup important d’obres recentment restaurades, nous dipòsits i es desvetllen algunes noves atribucions.
Les col·leccions Cambó i Thyssen integrades
La nova presentació també permet fer visible el llegat Cambó i la Colecció Thyssen-Bornemisza, integrats a la resta de la col·lecció. La integració d’aquestes dues col-leccions permet revalorar tot el conjunt, es reforcen els lligams i el diàleg entre les obres, i s’afavoreix la possibilitat de contextualitzar-les. D’aquesta manera el visitant podrà redescobrir dues col·leccions molt valuoses que guanyen visibilitat sense per-dre la seva unitat.
Idiosincràsia i orígens de la col·lecció
A diferència del que trobem a d’altres institucions, la col·lecció de Renaixement i barroc del Museu Nacional d’Art de Catalunya no prové de patrimoni reial ni ha estat planifica-da de forma sistemàtica. Es configura a finals del segle xix i principis del segle xx grà-cies a l’acció de la Junta de Museus i la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i a les adquisicions i donacions de col·leccionistes privats catalans.La col·lecció és el resultat de tots aquests esforços i sensibilitats, que van permetre reunir un fons d’art d’enorme interès i caràcter, amb una gran qualitat artística. No res-pon al cànon marcat per la historiografia clàssica ni es pot sotmetre a una ordenació tradicional. És el reflex de les circumstàncies històriques, socials i culturals del país i per aquest motiu és la propia col·lecció la que genera el discurs.
El nou discurs expositiu
La nova presentació posa en valor el caràcter propi de la col·lecció, més enllà del cà-non clàssic, i la vinculació històrica del museu amb l’art de l’època a Catalunya.Les obres estan organitzades seguint un criteri temàtic, relacionat amb els grans mo-tius que van desvetllar l’interès dels artistes de l’època i que van arribar a transfor-mar-se en gèneres autònoms: el paisatge, el retrat –inicialment vinculat a l’aparició de la figura del donant en un context religiós–, la natura morta –convertida des de finals del segle xvi en un escenari d’experimentació visual–, o la iconografia religiosa –que va adoptar fórmules més humanistes i més vinculades a l’experiència de la vivència mística.Alhora, aquesta ordenació temàtica troba el seu contrapunt en tres relats que confi-guren una narrativa més ancorada a criteris cronològics: el Renaixement a Catalunya (segle xvi), amb obres, entre d’altres, de Damià Forment o Ayne Bru; el Segle d’Or espanyol (segle xvii), representat per Velázquez, Ribera, Ribalta o Francisco de Zur-barán, i el barroc català (segles xvii i xviii) amb artistes com ara Antoni Viladomat o Francesc Pla “el Vigatà”.
Sala d'obra gràfica
La nova instal·lació es completa amb una sala dedicada a l’obra gràfica, que expo-sa un recull de dibuixos, gravats i fotografies. Aquest espai permet donar visibilitat a una part del ric patrimoni d’obra sobre paper que conserva el Gabinet de Dibuixos i Gravats del Museu Nacional, funciona com una reserva visitable i permet la interacció amb les obres.
Fons bibliogràfic i numismàtic
La lectura del període es complementa amb una selecció del fons de reserva de la Bi-blioteca Joaquim Folch i Torres del museu i, properament, amb una selecció de peces del Gabinet Numismàtic de Catalunya.
El visitant al centre
El nou discurs expositiu planteja una narració oberta i molt permeable concebuda per dinamitzar l’experiència de la visita. Amb aquest objectiu s’han elaborat una sèrie de recursos destinats a permetre diferents vies d’accès a la col·lecció: cartel·les comen-tades, textos d’àmbit i capsules explicatives que permeten realitzar diferents capes de lectura complementàries entre si. Els diferents elements es troben en 3 o 4 idiomes i s’hi han aplicat els últims criteris d’accesibilitat per prioritzar la legibilitat.Aquests elements gràfics a les sales es complementen amb un gran nombre de re-cursos al web i amb una audioguia amb 25 obres comentades, en 8 idiomes, amb un suport tablet multimedia.
toda la información aquí
![]() |
en Facebook esta exposición | comparte en Twitter esta exposición | Como llegar |
|
TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO
|