Fernando Vijande. Foto 1
 
Fernando Vijande
Retrat: 1971-1987
Clausurada el 7 de Abril
Fundació Suñol
web: www.fundaciosunol.org

La Fundació Suñol inaugura una exposició sobre la trajectòria del galerista Fernando Vijande, que durant lesdècadesdels 70 i 80 es va aplicar en agitar i impulsar elmón de la cultura, internacionalitzant elsectordelacreacióartísticaparalitzat per la dictadura mitjançant el seusuport a molts artistes que durant aquells anys iniciaven la seva carrera professional, com Luis Gordillo, Guillermo Pérez Villalta, Muntadaso Zush. Aquest homenatge compta amb la participació de molts d’ells, i pretén ser un relat d’aquellmoment tan vibrant i transgressor.

Fernando Vijande(Barcelona, 1930–Madrid, 1986) va mostrar des de moltjove un interès per l’estranger, cultivat arrande multitud de viatges que va emprendre pel mónmentre el seues contreia sota el paraigües de la dictadura. Aquesta visió internacional i cosmopolita, juntamentamb una atraccióper la cultura que s’estava gestant a Espanya,va donar peu alnaixement del seu primer espai expositiual carrer Don Ramón de la CruzdeMadrid, la Galería Vandrés, l’any 1971. Aquest projecte es va iniciar amb la col·laboració de la seva sòcia Gloria Kirby, americana establerta a Madridiamb qui,en un principi, havia previst obrir una botiga d’antiguitats.

En aquellespai es van realitzar diversesexposicions, entre les que cal destacar dues que van ser censuradesper part del govern franquista:la multitudinària Eros y el arte actual, titllada de pornogràfica, iLa Paloma, una exposició col·lectiva dedicada a la figura de Picasso. Aquest fet, lluny d’entelar el projecte,el va impulsar encara més.

Fernando Vijande va voler crear una galeria de renom internacional, i és per això que oferia als artistes que representava ungeneróssou mensual, comja feienles galeries més prestigioses de Nova York. Per a ell, el projecte de la galeria creixia amb el renom dels artistesen un procés a llarg termini, més proper a la figura de col·leccionista que a la de galerista. Luis Gordillo recorda aquest fet amb les següents paraules: “Fernando va fer una tasca decisiva en un temps en quèno hi havia museus d’art contemporani ni es podia viure de la pintura. Gracies a ell moltsartistes vam poder treballar.”

Després d’una dècada d’intensa activitata la Galería Vandrés, va posarfi a aquesta experiència per donar pas a la Galería Fernando Vijande, que va funcionar fins al 1987. Aquest espai, gestionatper ell de manera individual, va conviure en el temps amb l’eclosió de les llibertats socials i la cultura a l’Espanya posterior a la dictadura. Fernando Vijande va inaugurar la galeria amb una exposició de Costus, col·lectiu format per Enrique Naya y Juan Carrero Galofré, dos artistes que pertanyien a l’univers de “la movida”, i a la inauguració es va mesclar la cultura més juvenil i transgressora amb lamés benestant i aristocràtica.

Perprimera vegada, Vijande va exposarobresd’artistes de famainternacional en un moment en què el teixit cultural ho feia impensable. El més conegut va ser Andy Warhol, que va visitar Madrid per primera i única vegada amb motiu de l’exposició Pistolas, cuchillos, cruces a la Galería Vijande, així comun jove RobertMapplethorpe ol’italià Nino Longobardi. Aquest fet va ajudar a donar repercussió internacional als artistes nacionals, cosaa la qual també va contribuirla insistència de Vijande aincloure els artistesrepresentatsencertàmens internacionals, com ara la Biennal de SaoPaulo (onDarío Villalba va guanyar el Premi Internacional de Pintura el 1973) o l’exposició celebrada el 1980 al Museu Guggenheim de Nova York, New Images from Spain, integradaen la seva totalitat perobres d’artistes de la Galería Vijande.

JosepSuñoli Fernando Vijande es van conèixer de benjoves, tot i que la seva amistat es va estrènyer a partir de 1976, any en què la col·lecció de Josep Suñol va prendreun nou impuls coincidint amb el trasllat de la seva residència a una casa concebuda per allotjar obres d’artde gran format.En aquellmoment, la col·lecció d’art contemporanide Suñolja comptava amb peces importants, però la relació exemplar entre col·leccionista i galerista, la seva complicitat personal i artística i l’intercanvi constant d’idees entre tots dos van donar com a resultat una fructífera combinació,que va redundar en benefici del teixit creatiu d’aleshores.

Els anys setanta van serun temps de ruptura i agitació, tant en l’àmbit social com polític. En elterreny cultural, l’anhel de canvitambé es va donar amb especial magnitud amb contribucions des de diferents entorns,que apostaven de manera inequívoca per una ruptura amb el passat i per un compromís amb la transformació. En aquest sentit, la Galería Vandrés i la Galería Fernando Vijande forenuns escenaris destacats des dels quals l’art contemporani va contribuir al procés de democratització i modernització de l’estat espanyol, en la línia del context internacional més pròxim.

Ens trobem davant d’una trajectòria de marxant de més de quinze anys que, com han demostrat el temps i la història, fou una aportació de vital importància a l’ecosistema artístic espanyol en la transició a la democràcia. Fa més de trenta anys que Fernando Vijande va desaparèixer, i és aquesta distància la que ens permet valorar la incidència de la seva activitat en aquell nou panorama, que emergia amb grans expectatives i que el temps ha acabat reconeixentcom a primordial.

Amb l’objectiu d’evidenciar i fer valer la tasca del galerista Fernando Vijande, la Fundació Suñol presenta una exposició col·lectiva ambobres de nombrosos artistes que van exposar sota la seva supervisió durant el temps en què es va responsabilitzar de les dues galeries, la qual cosa permet explorarel seu olfacte ila seva sensibilitat artística i aprofundir en la seva mirada durant aquella època crucial.

Aquesta exposició ha estat comissariada per laFundació Suñol i per José Luis Alexanco, artista que va participar de manera activa en les duesgaleriesque Vijande va dirigir. Els comissaris han optat per traçar la línia conductora de l’exposició al voltant del treball d’aquells artistes que van gaudir d’una exposició individual. Igualment, i amb el propòsit de completar la sevaproposta, es presenta una publicació que incloudocumentació de la trajectòria de Fernando Vijande, així com escrits de María Escribano, Fernando Huici i Margit Rowell, comissària de New Images from Spainel 1980.També s’inclouun llistat de les exposicions que van tenir lloc durantels gairebé setze anys de vida de tots dos espais, per tal de reflectir la vasta producció del galerista.

Si estem d’acord en el fet que els artistes plàstics de l’època van marcar amb les seves obres una estètica i "per què no" una ètica, l’exposició també dirigeixel focus vers els mitjans de comunicació, els escriptors, els intel·lectuals, els músics i altres col·lectius que es van afegir a aquesta il·lusió creativa.Per aquest motiu i al costat deles obres d’art, l’exposició inclou unseguit de documents, catàlegs, articles de premsa, fotografies i altres materials, aportats en la seva majoria per persones vinculades a l’activitat d’ambdues galeries, amb l’objectiu de mostrar pinzellades de l’univers creat al voltant d’aquestes.

És per tot aixòquel’exposició que la Fundació Suñol dedica avui al galerista Fernando Vijande no només ofereix un retrat complex d’una figura singular i decisiva peral’art contemporani espanyol, sinó que deixa constància de la indiscutible potència creativa d’un futur que ja era present.

Llistat d’artistes participants, per ordre d’exposició:

Sala 1.Adolfo Estrada

Luis Gordillo

Sala 2.

Juan Giralt

Joan Miró

Joaquín Mouliaá

Muntadas

Robert Smith

Sala 3.

Eduardo Arranz-Bravo

Rafael Bartolozzi

Sala 4.

Robert Llimós

Luis Lugán

Sala 5.

Michael Buthe

Juan Genovés

Sala 6.

José Luis Alexanco

Claudio Bravo

José Ramón Sierra

Raúl Valdivieso

Darío Villalba

Zush

Sala 7.

Rafael Armengo

lManolo Boix

Artur Heras

Sala 8.

Erwin Bechtold

Armando Pedrosa 

Sala 9.

Sergi Aguilar

Carmen Calvo

Chema Cobo

Teresa Gancedo

Carlos León

Miquel Navarro

Guillermo Pérez Villalta

Jordi Teixidor

Sala 10.

Josep Guinovart

Joan Hernández Pijuan

Albert Ràfols-Casamada

Sala 11.

Juan Bordes

Ian Breakwell

Costus

Karl Horst Hödicke

Jannis Kounellis

Nino Longobardi

Susana Solano 

Sala 12.

Manolo Paz

Sala 13.

Jaume Barrera

Evaristo Bellotti

Joan Cardells

Xavier Franquesa

Robert Mapplethorpe

Jonier Marin

Juan Muñoz

Andy Warhol

 en Facebook esta exposición comparte en Twitter esta exposición   Como llegar

foto usuario
Iniciar sesión   |   Registrarse
  • Añade esta expo a tus favoritos
  • Envia este enlace a un amigo
Ver mis favoritos
Elige el idioma de la página
IVAM Instituto Valenciano de Arte Moderno
La Casa Encendida
MUSAC Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León
Tabacalera Promoción del Arte
Museo Lázaro Galdiano
La Casa Encendida.
 

  TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO  
Daniel G. Andujar
Daniel G. Andujar
Els desastres de la guerra
Hasta el 15 de septiembre de 2018

L´obra s´estructura com una protesta visual contra la violència i una actualització de la representació del conflicte a l´actualitat, revelant com aquest afecta l´individu.  [ver+]
  
Patricio Vélez
Patricio Vélez
Las formas del tiempo
Hasta el 8 de septiembre de 2018

La exposición Las formas del tiempo agrupa una selección de más de cincuenta obras entre dibujos, pinturas, grabados y fotografías, que nos acerca a su particular visión del mundo.  [ver+]
  
Fernando Vijande
Fernando Vijande
Retrat: 1971-1987
Clausurada el 7 de abril de 2018

La Fundació Suñol inaugura una exposició sobre la trajectòria del galerista Fernando Vijande, que durant les dècades dels 70 i 80 es va aplicar en agitar i impulsar el món de la cultura...  [ver+]
  
Oriol Vilapuig
Oriol Vilapuig
La nit sexual
Clausurada el 2 de septiembre de 2017

Bajo el título La noche sexual, tomado del libro homónimo de Pascal Quignard, el artista Oriol Vilapuig (Sabadell, 1964) articula las obras en siete ámbitos y un preámbulo.  [ver+]
  
Antoni Miralda. Obras 1977 y 2015
Antoni Miralda. Obras 1977 y 2015
Camins encontrats II
Clausurada el 2 de septiembre de 2017

En la segunda edición de este proyecto se presentan dos obras de Antoni Miralda, ambas realizadas con 38 años de diferencia en contextos completamente distintos.  [ver+]
  
Joan Rabascall. Obras: 1975 y 2012
Joan Rabascall. Obras: 1975 y 2012
Camins encontrats
Clausurada el 18 de marzo de 2017

Camins encontrats. Joan Rabascall. Obras: 1975 y 2012 es la primera de un ciclo de dos exposiciones de pequeño formato que permiten abordar en profundidad el trabajo de dos artistas de la Colección Josep Suñol: Joan Rabascall y Antoni Miralda.  [ver+]
  
Darío Villalba
Darío Villalba
Resplandor seco
Clausurada el 11 de marzo de 2017

Exposición Resplandor seco del artista Darío Villalba (San Sebastián, 1939), que recoge una selección de más de treinta obras provenientes de la Colección Josep Suñol y del fondo personal del artista.  [ver+]
  
Diàlegs de la mirada
Diàlegs de la mirada
Clausurada el 29 de octubre de 2016

La Fundació Suñol mostra, en aquesta ocasió, una selecció d´obres de la seva pròpia col·lecció amb l´objectiu d´incidir, un cop més, en la importància de la mirada en l´art.  [ver+]
  
Rosa Amorós
Rosa Amorós
Despojos i dèries
Clausurada el 23 de enero de 2016

La exposición Despojos i dèries, de Rosa Amorós, reúne obras que van desde los años noventa hasta la actualidad -con alguna excepción anterior- e incluye escultura, pinturas y obra sobre papel.  [ver+]
  
ACTO 33: The Artist and the Stone
ACTO 33: The Artist and the Stone
Matteo Guidi - Giuliana Racco
Clausurada el 23 de enero de 2016

ACTO 33: Matteo Guidi - Giuliana Racco. The Artist and the Stone presenta el último trabajo desarrollado conjuntamente por ambos artistas.  [ver+]
  
I sei sensi (Los seis sentidos)
I sei sensi (Los seis sentidos)
Clausurada el 9 de enero de 2016

La exposición I sei sensi (Los seis sentidos) responde a la idea de la Fundació Suñol de hacer una relectura continuada de las obras que forman parte de su colección. En este caso, se trata de las obras de artistas italianos de segundas vanguardias.  [ver+]
  
José Guerrero
José Guerrero
The Presence of Black (1950-1966)
Clausurada el 5 de septiembre de 2015

Esta exposición es la primera inmersión monográfica en los años americanos del pintor, los que más determinantemente marcarían su camino.  [ver+]
  
ACTO 32: Alberto Peral. Nudos
ACTO 32: Alberto Peral. Nudos
Clausurada el 5 de septiembre de 2015

Un trabajo pensado desde la escultura donde cada elemento, a pesar de ser autónomo, establece un hilo conductor que comunica las diferentes obras entre sí.  [ver+]
  
Miquel Mont
Miquel Mont
Nunca es suficiente
Clausurada el 25 de abril de 2015

Exposición monográfica de Miquel Mont, artista nacido en Barcelona que vive y trabaja en Paris desde hace más de dos décadas.  [ver+]
  
ACTO 31: Thibault Brunet. From 0 to 1. From 1 to 0
ACTO 31: Thibault Brunet. From 0 to 1. From 1 to 0
Clausurada el 25 de abril de 2015

Una exposición que incluye dos series de Thibault Brunet, Vice city y Typologie du virtuel, que reflexionan sobre la incidencia de las nuevas tecnologías en la percepción y entendimiento de lo que nos rodea.  [ver+]
  
Perfect Lovers. Arte en tiempos del sida
Perfect Lovers. Arte en tiempos del sida
Colectiva
Clausurada el 24 de enero de 2015

La exposición reúne obras de importantes artistas que han trabajado y/o continúan trabajando fuertemente comprometidos con temas relacionados con el sida, con el objetivo de sensibilizar a la sociedad de las realidades de esta enfermedad mediante el  [ver+]
  
Sobre (EL) papel
Sobre (EL) papel
Clausurada el 10 de enero de 2015

Sobre (el) papel muestra una selección de obras de la Colección Josep Suñol, todas realizadas sobre papel, que pretende enfatizar la importancia de este soporte en el arte durante la segunda mitad del siglo pasado.  [ver+]
  
Susana Solano
Susana Solano
vuelo rasante
Clausurada el 6 de septiembre de 2014

Susana Solano, una artista que crea espacios simbólicos de formas abstractas, inspirándose en la naturaleza, en el entorno, en la memoria, utilizando materiales tan diversos como el hierro, el acero, el mimbre, el aluminio, el PVC, el vidrio ...  [ver+]
  


Inicio » Mapa de museos y exposiciones » Cataluña / Catalunya » Barcelona » Barcelona » Fundació Suñol » Fernando Vijande » exposición Nº 29718