Cent Anys de tapís a Sant Cugat. Foto 1
Jaume Muxart, DYX, 1961. Tapís, 105 x 80 cm. Col·lecció Muxart. Foto Canals
Cent Anys de tapís a Sant Cugat
A cura de Pilar Parcerisas

El 1920 Tomàs Aymat instal·lava a Sant Cugat la primera indústria de catifes nuades a mà i de tapissos d'alt i baix lliç a l'estat espanyol. Sis anys més tard construïa un edifici que seria la seu de la Manufactura de Catifes i Tapissos que porta el seu nom. S'instaurava una tradició inexistent en l'art del tapís a Catalunya, que dels bells oficis promoguts per la Mancomunitat de Catalunya i el Noucentisme, ha donat pas a la creació de l'art tèxtil del segle XX.

La continuïtat de la fàbrica de la mà de l'industrial Miquel Samaranch a partir del 1955, obre les portes a la renovació del tapís sota el guiatge de Jean Lurçat i de Josep Grau-Garriga, amb la participació dels artistes de la segona avantguarda catalana, aconseguint desplaçar el cartronisme de Gobelins com a mètode per fer del tapís una obra de creació en sí mateixa. Aquesta manera de fer que es coneix com a "Escola Catalana de Tapís", aconseguirà un gran esplendor durant els anys seixanta. La fàbrica atrau l'interès de molts artistes, entre ells Antoni Tàpies i Joan Miró. 

Però el triomf internacional de Josep Grau-Garriga, d'Aurèlia Muñoz o de Maria Teresa Codina fa que Sant Cugat segueixi sent un centre de referència en les noves maneres d'entendre l'art tèxtil des dels anys setanta, amb una col·lecció rellevant que incorpora un dipòsit important d'obres de l'artista santcugatenc Josep Grau-Garriga.

L'any 2003 es recupera l'edifici de la Casa Aymat com a Museu del Tapís Contemporani, essent l'espai on s'hi han celebrat nombroses exposicions de gran interès històric. Ara, la presència del tapís i l'art tèxtil s'engrandeix amb la incorporació de la masia de Cal Quitèria com a espai d'exposicions, difusió i activitats del Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani. La Casa Aymat segueix formant part del projecte com a fàbrica de creació, espai de tallers i residència d'artistes, centre de formació, arxiu i documentació sobre art tèxtil.

Cal Quitèria, una de les cases pairals urbanes de Sant Cugat, acull la nova posada en escena d'aquesta tradició del tapís i l'art tèxtil. La restauració l'ha dut a terme l'arquitecte Xavier Guitar. S'han respectat els elements arqueològics i patrimonials al mateix temps que s'han neutralitzat els espais per tal que l'edifici pogués desenvolupar un nou ús dedicat a l'art tèxtil.

S'hi descriu la situació del tapís als inicis del segle XX, la contribució de Tomàs Aymat i de la seva manufactura a la implantació del tapís a Catalunya, la seva mirada noucentista, «art déco» i els dissenys abstractes dels anys trenta del segle XX d'acord amb el racionalisme arquitectònic que s'imposa. S'hi mostra l'evolució i la renovació del tapís amb la contribució de l'anomenada Escola Catalana de Tapís als anys seixanta, l'aportació personal de Josep-Grau Garriga i d'autors rellevants de l'art tèxtil contemporani en un panorama de síntesi.

L'exposició Cent anys de tapís a Sant Cugat mostra una primera lectura  i interpretació de les col·leccions de tapís i art tèxtil de Sant Cugat i mostra alhora un conjunt  important d'obres de Josep Grau-Garriga, destacat renovador del tapís a la segona avantguarda del segle XX. Es tracta d'una visió de síntesi d'una història esdevinguda a Sant Cugat que actua de frontissa entre un passat històric i un futur obert a l'art contemporani, àmbit en què la matèria tèxtil torna a prendre un protagonisme al segle XXI  d'una forma renovada en un món globalitzat.

Pilar Parcerisas
Comissària de l'exposició

 

Cent anys de tapís a Sant Cugat

Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani (Cal Quitèria)
del 17 de març al 29 de setembre de 2019

Horari
Dimarts a divendres: de 17 a 21 h
Dissabtes: de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
Diumenges i festius: de 10 a 14 h
Dilluns i mes d'agost, tancat


Cent Anys de tapís a Sant Cugat. Foto 2
Tomàs Aymat. Tapís. Fons d´Art de l´Ajuntament de Barcelona. Foto Canals

Cent Anys de tapís a Sant Cugat. Foto 3
Carles Delclaux. Tapís, 1973. 173 x 176 cm. Col·lecció Canals. Foto Canals
 en Facebook esta exposición comparte en Twitter esta exposición   Como llegar

foto usuario
Iniciar sesión   |   Registrarse
  • Añade esta expo a tus favoritos
  • Envia este enlace a un amigo
Ver mis favoritos
Elige el idioma de la página
Sala Parés
La Casa Encendida
MUSAC Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León
Tabacalera Promoción del Arte
Museo San Telmo
CGAC Centro Galego de Arte Contemporánea
Museo Lázaro Galdiano
Comunidad de Madrid
Artium
 

  TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO  
Cent Anys de tapís a Sant Cugat
Cent Anys de tapís a Sant Cugat
A cura de Pilar Parcerisas
Clausurada el 29 de septiembre de 2019

L'exposició mostra una primera lectura i interpretació de les col·leccions de tapís i art tèxtil de Sant Cugat i mostra alhora un conjunt important d'obres de Josep Grau-Garriga, destacat renovador del tapís a la segona avantguarda del segle XX.  [ver+]
  


Inicio » Mapa de museos y exposiciones » Cataluña / Catalunya » Barcelona » Sant Cugat del Vallès » Centre Grau-Garriga d´Art Tèxtil Contemporani » Cent Anys de tapís a Sant Cugat » exposición Nº 44409