La Model
Carrer d´Entença, 155
08029 Barcelona (Barcelona)
Telf.: -
email: -@-.com
web: lamodel.barcelona/es/programacion/

La Model

La Model és l´edifici penitenciari que ha acompanyat la història contemporània de Barcelona. Una presó amb un gran simbolisme per als ciutadans que ara inicia el camí per convertir-se en un nou lloc de referència a l´Esquerra de l?Eixample, acabant amb la barrera urbana que va suposar aquesta instal·lació durant més d´un segle.

La història de La Model

La presó que pretenia ser un model a seguir

La Model es va idear amb l´objectiu de ser un centre penitenciari exemplar. Aixecada a l´extraradi de la Barcelona de 1904, la presó ocupava dues illes de l´Eixample i estrenava un disseny arquitectònic innovador en forma de panòptic: partint d´un cos central poligonal on s´ubicaven els vigilants naixien radialment sis galeries amb unes 600 cel·les on s´allotjaven els presos. Aquesta estructura, inspirada en les tesis del jurista i filòsof britànic Jeremy Bentham i dissenyada per Salvador Vinyals Sabaté i Josep Domènech Estapà, permetia una vigilància i un sistema de control excepcional.

Al llarg del segle XX, a mesura que Barcelona creixia al seu voltant, La Model va esdevenir el lloc on van ser empresonades les persones participants en revoltes de tot tipus. Durant el Franquisme, les cel·les d´aquest recinte van acollir milers de presos polítics, sobretot durant la dècada del 1940, durant la gran repressió de la postguerra. El capellà de La Model, de fet, destacava l´excessiva massificació de la presó l´any 1941. A més, dins dels seus murs es van produir almenys 24 execucions a garrot vil que avui dia estan documentades.

La ciutat obre La Model

Una nova etapa per integrar l´antiga presó a la ciutat

Molts anys han passat des dels primers anuncis de recuperació de l´espai de La Model per a la ciutat. Molts anys de reivindicació veïnal i de treball per fer que La Model deixi de dividir barris i es guanyi per a la ciutat. El propi Pla General Metropolità del 1976 preveia que aquest espai s´havia d´alliberar, perquè ja llavors es va veure que era una anomalia que aquest equipament quedés immers en un teixit urbà amb les característiques de l´Esquerra de l´Eixample.

Després del seu tancament i el traspàs a l´Ajuntament, ara s´inicia una nova etapa d´obertura. La recuperació d´aquest espai singular per a la ciutat i per a l´ús ciutadà suposa una oportunitat única per a Barcelona, una oportunitat de regeneració urbana que deixarà enrere 113 anys d´hermetisme.

El procés participatiu que ja està en marxa decidirà, de la mà dels veïns i les entitats, quin ha de ser el futur d´aquest antic centre penitenciari. Fins que no es determinin els usos definitius de l´espai, La Model es convertirà en un equipament de caràcter sociocultural i polivalent, obert a tothom, que acollirà diverses activitats de caràcter temporal per iniciar aquesta integració de la presó a la ciutat.

El full de ruta

En marxa el procés per decidir com serà La Model del futur

La Model serà un punt de referència a l Esquerra de l´Eixample. El procés participatiu que està en marxa acabarà de decidir com es farà la recuperació d´aquest espai tan singular, recosint urbanísticament aquesta àrea i dotant de nous usos unes instal·lacions que han viscut durant dècades d´esquena als seus veïns.

L´Ajuntament, els veïns i les entitats decidiran com ha de ser aquesta regeneració de l´espai de La Model, que hauria de donar pas al verd i permetre la creació de nous equipaments pel barri i habitatge públic, sense oblidar la memòria col·lectiva d´aquest lloc.

Encara que ja existeix un Pla Director redactat l´any 2009, la voluntat de l?Ajuntament és actualitzar-lo amb les aportacions de tots els actors implicats en aquest procés de transformació.

 
 en Facebook este centro compartir en Twitter este centro   Como llegar

foto usuario
Iniciar sesión   |   Registrarse
  • añade este espacio a tus favoritos
  • envia este enlace a un amigo
Ver mis favoritos
Elige el idioma de la página
Museo San Telmo
Museo Lázaro Galdiano

Harry Walker: obrers i veïns en lluita
Harry Walker: obrers i veïns en lluita
Clausurada el 26 de enero de 2020

Una exposició a La Model que explica com l´espai que ocupava la fàbrica automobilística va passar a ser del veïnat.  [ver+]
  
Cartes des de Brians II
Cartes des de Brians II
Clausurada el 6 de julio de 2019

Exposición con fotografías realizadas por un grupo de presos en el módulo DAE del Centro Penitenciario de Can Brians II.  [ver+]
  
Deconstruir el franquismo. Símbolos de la dictadura en Barcelona
Deconstruir el franquismo. Símbolos de la dictadura en Barcelona
Clausurada el 15 de junio de 2019

Muestra piezas originales y documentación de la simbología franquista de la ciudad, entre las cuales destacan más de 160 placas de vivienda que han sido retiradas recientemente por el Consistorio.  [ver+]
  
Les preses de Franco
Les preses de Franco
Clausurada el 28 de marzo de 2019

Aquesta exposició vol fer conèixer el que va significar la repressió per a tota la població que va estar al costat de la legalitat i defensant la justícia i la solidaritat.  [ver+]
  
L´art irreductible. Miratges de l´Art Brut
L´art irreductible. Miratges de l´Art Brut
Clausurada el 17 de febrero de 2019

La Modelo de Barcelona expone obras de presos, internos psiquiátricos y artistas con enfermedad mental para explorar y redefinir el concepto Arte Bruto.  [ver+]
  
Josep Maria de Llobet
Josep Maria de Llobet
Instal·lació fotogràfica al mur perimetral de la Presó
Clausurada el 31 de marzo de 2018

Obra del fotògraf Josep Maria Llobet, les imatges són testimonis de com era l´interior de la presó en el moment en què va ser definitivament tancada, el passat mes de juny del 2017.  [ver+]
  
 

Inicio » Mapa de museos y exposiciones » Cataluña / Catalunya » Barcelona » Barcelona » La Model